Hjälp

Vanliga frågor

Fördelning, vad är det?

Ansökan till fördelning av de flesta fritidsboenden görs via Fördelningsansökan, där du anmäler ditt intresse till den fördelning som sker två gånger per år. Du tilldelas då fritidsboende utifrån tillgång, anställningstid och tidigare vistelser.

I början av mars respektive oktober öppnas ansökningsperioden, i samband med att vår tidning Din Fritid skickas ut. Sista ansökningsdag är 31 mars respektive 31 oktober.

Vilka perioder som går att söka i respektive fördelning, samt vilka anläggningar som ingår, framgår i tidningen och under rubriken Fördelningsansökan.

De fritidsboenden som inte bokas i samband med en fördelning, samt de fritidsboenden som inte ingår i fördelningar, läggs ut som lediga på vår bokningssida. Dessa fritidsboenden ansöks via Ledigt. Där kan du också söka de fritidsboenden som blir lediga på grund av återbud. 

Hur ansöker jag?

Det finns två sätt att ansöka:

Ansökan till fördelning av de flesta fritidsboenden görs via Fördelningsansökan,  där du anmäler ditt intresse till den fördelning som sker två gånger per år. Du tilldelas då boende utifrån tillgång, anställningstid och tidigare vistelser.

De fritidsboenden som inte bokas i samband med en fördelning, samt de fritidsboenden som inte ingår i fördelningar, läggs ut som lediga på vår bokningssida. Dessa fritidsboenden ansöks via Ledigt. Där kan du också söka de boenden som blir lediga på grund av återbud.

Hur gör jag en ansökan till fördelning?

Ansökan till fördelning av de flesta fritidsboenden görs via Fördelningsansökan,  där du anmäler ditt intresse till den fördelning som sker två gånger per år. Du tilldelas då fritidsboende utifrån tillgång, anställningstid och tidigare vistelser.

Vilka perioder du kan söka för, samt när du får besked om tilldelning, hittar du i vår tidning Din Fritid och under rubriken Fördelningsansökan.

De fritidsboenden som inte bokas i samband med en fördelning, samt de fritidsboenden som inte ingår i fördelningar, läggs ut som lediga på vår bokningssida. Dessa fritidsboenden ansöks via Ledigt. Där kan du också söka de fritidsboenden som blir lediga på grund av återbud.

Hur gör jag en ansökan till ledigt fritidsboende?

De fritidsboenden som inte bokas i samband med en fördelning, samt de fritidsboenden som inte ingår i fördelningar, läggs ut som lediga på vår bokningssida. Dessa fritidsboenden ansöks via Ledigt. Där kan du också söka de fritidsboenden som blir lediga på grund av återbud.

Fyll i dina önskemål (Anläggningstyp, Resmål, Period mm) och klicka på Välj för det alternativ du finner intressant. Observera att bokningsperioden som anges måste överensstämma med respektive resmåls bokningsperiod. Bokningsperioder finns under respektive resmål på hemsidan.

Hur många öppna (kommande) bokningar kan jag ha?

Det går att ha max fem stycken öppna (kommande) bokningar till våra fritidsbo­enden.

Du kan inte göra någon ytterligare ansökan eller bokning förrän du nyttjat eller bokat av en av dina fem öppna bok­ningar. Regeln gäller oavsett om du har fem öppna bokningar till olika resmål eller ett och samma.

Regeln med fem öppna bokningar undan­tas om du önskar ansöka om och boka ett ledigt fritidsboende där det är mindre än 30 dagar kvar till inflyttning. I dessa fall kan du ha fem öppna bokningar och boka ett sjätte med kort inflyttningsdatum.

Det går att ansöka om fritidsboende i fördel­ningens samtliga grupper (Fjäll, Kust, Stad) oavsett om du har till exempel fyra eller fem öppna bokningar vid ansökningstillfället. Men den som vid själva fördel­ningstillfället till exempel har fyra öppna bokningar, kan då tilldelas max ett fritidsboende, medan den som har fem öppna bokningar inte kommer kunna tilldelas något fritidsboen­de. Har du sökt till fler fördelningsgrupper än vad du kan tilldelas, sker tilldelning slumpmässigt.

Jag har fem öppna bokningar, kan jag ändå söka ledigt boende?

Ja. Regeln med max fem öppna bokningar undantas om du ansöker om ett fritidsboende där det är mindre än 30 dagar kvar till inflyttning. Boenden med kort inflyttningsdatum kan alltså bokas även om du redan har fem öppna bokningar i systemet.

Kan jag boka mer än ett fritidsboende samma period?

Ja. När det är mindre än 30 dagar kvar till inflyttningsdatum för det fritidsboende du har hyrt av oss, finns möjlighet att hyra ytterligare fritidsboende för samma ort och tidsperiod, förutsatt att det finns fritidsboende ledigt. För det extra fritidsboendet är kostnaden hyresavgiften plus beloppet för eventuell skattepliktig förmån.

Kan jag söka fritidsboende efter fördelningen?

Ja. De fritidsboenden som inte bokas i samband med en fördelning, samt de fritidsboenden som inte ingår i fördelningar, läggs ut som lediga på vår bokningssida. Dessa fritidsboenden ansöks via Ledigt. Där kan du också söka de fritidsboenden som blir lediga på grund av återbud.

När får jag svar på min ansökan?

Ansökan till fördelning
Besked efter fördelning lämnas normalt inom en vecka efter sista ansökningsdag. 
Information om detta framgår i vår tidning Din fritid.

Svar lämnas utifrån det kontaktsätt du valt i bokningssystemet. Du som har e-post som kontaktsätt får ditt besked cirka en vecka tidigare än den som har brev som kontaktsätt. Besked lämnas inte på telefon.

Efter att vi genomfört en fördelning lägger vi ut de icke uthyrda boendena som lediga under Ledigt. Du som har e-post som kontaktsätt och fått avslag, kan alltså direkt efter att du fått ditt besked, gå in och söka bland de fritidsboenden som inte blivit uthyrda.

Ansökan om ledigt
När du ansöker om att hyra ett ledigt fritidsboende godkänns din ansökan automatiskt om du har e-post som kontaktsätt. Faktura/Bokningsbekräftelse mailas till din registrerade e-postadress och du kan även hämta uppgifterna på Mina sidor, under rubriken Bokningar.

Har du valt brev som kontaktsätt kommer informationen via post. 

För de anläggningar där nyckel skickas ut eller där nyckel hämtas direkt på plats (vissa sommarresmål) sker ingen automatisk bokning om det är mindre än tio dagar kvar till inflyttning. Sådana ansökningar måste manuellt godkännas av oss, vilket normalt sker samma dag eller nästkommande arbetsdag.

När är sista ansökningsdag till fördelning?

Sista ansökningsdag till fördelning är 31 mars samt 31 oktober.

I början av mars respektive oktober öppnas ansökningsperioden, i samband med att vår tidning Din Fritid skickas ut.

Vilka perioder som går att söka i respektive fördelning, samt vilka anläggningar som ingår, framgår i tidningen och under rubriken Fördelningsansökan.

 

Om jag har t ex fyra eller fem öppna bokningar, kan jag söka i fördelningen?

Ja, det går att ansöka i fördelningens samtliga grupper (Fjäll, Kust, Stad) oavsett om du har t ex fyra eller fem öppna (kommande) bokningar vid ansökningstillfället.

Den som vid själva fördel­ningstillfället till exempel har fyra öppna bokningar, kan då tilldelas max ett fritidsboende, medan den som har fem öppna bokningar inte kommer kunna tilldelas något fritidsboen­de. Har du sökt till fler fördelningsgrupper än vad du kan tilldelas, sker tilldelning slumpmässigt.

Steg-för-steg-instruktion

Logga in och kontrollera dina kontaktuppgifter

Uppe till höger finns två vita fält för inloggning. I det vänstra fältet, ”Användare”, anger du den e-postadress du har registrerad hos oss. I det högra fältet, ”Lösenord”, anger du ditt lösenord. Därefter klickar du på knappen ”Logga in”, som finns till höger.

Har du glömt ditt lösenord kan du skicka efter ett nytt. Klicka på texten ”Glömt lösenordet?” ovanför inloggningsrutorna och ange ditt användarnamn (den e-postadress du har registrerad hos oss). Du får då ett tillfälligt lösenord skickad till den e-postadress som du har registrerat i bokningssystemet.

Fungerar inte det tillfälliga lösenordet kan du prova att skriva det tecken-för-tecken, och inte använda kopiera-och-klistra-in-funktionen. Det är också viktigt att du använder det senast skickade tillfälliga lösenordet, om du råkat skicka efter ett lösenord flera gånger.

När du loggat in: kontrollera dina person- och kontaktuppgifter! Nycklar till vissa resmål skickas per post, och det är därför viktigt att dina person- och kontaktuppgifter är korrekta även om du angett e-post som kontaktsätt. Uppgifterna hittar du under rubriken Mina sidor, fliken "Personuppgifter".

 

Ansökan till fördelning

1. Klicka på rubriken Fördelningsansökan.

Under rubriken för varje ansökningstyp (Fjäll, Kust, Stad) finner du de anläggningar som ingår i respektive grupp. Klickar du på namnet på ett resmål, kommer du till vår informationssida om det resmålet.

2. För att skapa en ansökan klickar du på ”Ansök”, som finns alldeles under namnen på de resmål som ingår i ansökningstypen. Du är nu i ansökningsformuläret.

3. Välj resmål, önskat ankomstdatum och önskat avresedatum. Information om våra bokningsperioder finns till höger om ansökningsformuläret.

När du väljer prisgrupp måste du veta vilka stugor som ingår i respektive prisgrupp. Under rubriken Resmål finns information om prisgrupperna (samt under rubriken Priser). Information om de olika stugorna hittar du under fliken Stuga, Lägenhet eller Bungalow.

4. Antal personer avser det antal bäddar ni behöver.

5. Kryssa i om ni har önskemål om husdjur, husdjursfritt eller handikappanpassning.

6. Du kan önska en specifik stuga/lägenhet/bungalow, det gör du genom att välja stuga i droplisten. Finns ditt önskemål inte ledigt under den sökta perioden, behandlas din ansökan utifrån övriga kriterier; antal bäddar och eventuella övriga önskemål om husdjur eller handikappanpassning.

7. Klicka sedan på ”Spara alternativ”. Vill du söka fler alternativ, börjar du om på punkt 3.

8. När är du klar med dina val måste du godkänna våra villkor genom att kryssa i krysset framför texten ”Jag har läst och tagit del av villkor för avbokningar och utebliven betalning”. Läs igenom villkoren, vilket du gör genom att klicka på den blåmarkerade delen av texten, det är där du hittar information om våra avbokningsavgifter.

9. Tryck sedan på ”Skicka ansökan”. Du har då sökt till den fördelning som sker inför kommande säsong. Du tilldelas boende utifrån tillgång, anställningstid och tidigare vistelser.

10. Kontrollera gärna att din ansökan finns inlagd genom att gå till rubriken Mina sidor och "Obehandlade ansökningar". Din ansökan till fördelning ligger som obehandlad fram till dess att fördelningen är genomförd.

 

Ansökan om ledigt fritidsboende

1. Klicka på rubriken Ledigt. Du hamnar då i det formulär där kan söka vad som finns ledigt.

2. Välj typ av resmål (Fjäll, Kust, Stad), välj resmål, ange lägenhet/stuga/bungalow om du har särskilda önskemål, ange datum i fältet för ”Sök från”, ange datum i fältet för ”Sök till”.

3. Antal personer avser det antal bäddar ni behöver.

4. Kryssa i om ni har önskemål om husdjur, husdjursfritt eller handikappanpassning.

5. Klicka sedan på rutan ”Visa urval”. Då visas de alternativ som är lediga under den period du har angett.

6. Klicka på ”Välj” (markerad med en grön pil) till höger om det alternativ du är intresserad av.

7. Du är nu i ansökningsformuläret. Kontrollera eller ange önskat ankomstdatum och önskat avresedatum. Information om våra bokningsperioder finns till höger om ansökningsformuläret.

9. Kontrollera att samtliga uppgifter är korrekta.

10. Godkänn våra villkor genom att kryssa i krysset framför texten ”Jag har läst och tagit del av villkor för avbokningar och utebliven betalning”. Läs igenom villkoren, vilket du gör genom att klicka på den blåmarkerade delen av texten, det är där du hittar information om våra avbokningsavgifter.

11. Tryck sedan på ”Skicka ansökan”. 

Du som har valt e-post som kontaktsätt får ett mail med Faktura/Bokningsbekräftelse inom kort. Får du inget mail inom ca 10 minuter, kontrollera då att din ansökan har blivit mottagen genom att gå till rubriken Mina sidor och titta under ”Bokningar”.